upp

 

Lustfiskarna – Presentation (senast uppdaterad november 2009)                                         

Lustfiske efter havsöring och lax med fjäderprydda krokar är vad Lustfiskarna helst och mest ägnar sig åt. Vi flugfiskar, dobbfiskar och spinnfiskar, främst i våra sydsvenska hemmavatten men ibland även i mer fjärran vatten.

Nedanstående text, med tillhörande (klickbara) foton, presenterar kortfattat vilka vi är och hur det gick till när vi hamnade på webben.


 

Under ett besök till Bornholm våren 2003 inte bara fiskade vi, spelade poker, åt och drack gott, utan någon i vår 10-hövdade brokiga skara av flug- och spinnfiskare föreslog även att vi skulle ta vårt fiske till webben. Förslaget stannar dock på idéstadiet, ända tills...

...jag sommaren 2004 blir fritidsforskare på heltid och då bestämmer jag mig för att förverkliga idén om en egen hemsida.

Via självstudier inleder jag den långa vandringen mot webben och framåt höstkanten publiceras vi så äntligen på webben under det kompromisslösa namnet Havsöring på fluga, med undertexten " – även en och annan lax utlovas...".

Ur den brokiga skaran från Bornholm figurerar, utöver mig själv, följande medfiskare på hemsidan mer eller mindre frekvent:

Mina bröder Kristian och Mikael, där Kristian dessvärre allt oftare svingar golfklubbor än fiskespön, medan Mikael fortsätter ha sin ursprungliga, avslappnade och sunda (!) inställning till fisket.

Lukas &  Danne – evighetsmaskinerna från Laholm – och deras barndomsvän Johan C, inte fullt så mycket evighetsmaskin men desto mer insatt i det teoretiska och pryltekniska!

Mange från Norrköping, mannen med de kreativa ideérna, till exempel byggde han inför ett fiske i Byskeälven en kollektiv spötub av ett avloppsrör.

Och sist men inte minst, min medlundabo Rikard – "finliraren" och mannen med världens skönaste ryggsäcksstol (med ryggstöd!) – ansluter även han till gänget.

Vi är alla nöjda med namnet på hemsidan, ända tills jag hösten 2005 summerar och analyserar en precis avslutad synnerligen mager säsong. Slutsatsen blir att det är dags att inta en något mer vidsynt inställning till hur många sätt som egentligen är goda när det gäller att fånga öringar på kusten!

Dobb och fluga känns som det självklara komplementet till flugspöet eftersom det ger mig möjligheten att fiska effektivt i de flesta väder samtidigt som jag förstås kan fiska med mina kära "flufflugor", vilka såg sitt ljus redan under säsongen 2004 men vars sanna potential flugspöet inte lyckats visa!

Dobbfisket visar sig vara  både effektivt och roligt, vilket gör att behovet av att byta namn på hemsidan börjar kännas högst angeläget... Under en vindpinad och fisktom flugfiskehelg våren 2006, kommer jag och Kristian fram till att Lustfiskarna vore ett mer passande namn.

Namnet Lustfiskarna är en tribut till våra sydvästliga grannars klart bättre namn på sportfiske, nämligen Lystfiskeri, vilket ju är precis vad det handlar om!

Sommaren 2008 tar mitt fritidsforskande slut i och med att jag börjar jobba i Kristianstad, dit jag och familjen även flyttar påföljande sommar. Som gammal nordöstskåning känns det underbart att äntligen ha återvänt "hem" efter ett ganska så exakt 10-årigt besök i Lund.

November 2009: Öringfisket ligger på is nu under fredningen men istället har jag så smått börjat bekanta mig med en för mig helt ny "kustart", nämligen gäddan. Den första är ännu inte landad men det är bara en tidsfråga...

Hoppas vi ses ute vid kusten. Och du, kom ihåg att njuta på vägen, kanske inte fullt så mycket som truten här intill, men ändå!

Skitfiske/ Knæk och bræk!

/Johan Häkkinen, sajtansvarig för Lustfiskarna

Danne, Johan C och Lukas på Bornholm.
Jag "spånar" på hemsidan?
Peter mitt i bakkastet
Mikael - en rar syn vid kusten!
Mange, Lukas, Peter & Danne
Rikard på språng
Fluffmärlan
Relalalaxa...

 

[upp]

 © 2007 Lustfiskarna