upp

Laxfiskeskolan av Niels Vestergaard

Som titeln avslöjar är det främst en film för dig som precis börjat intressera dig för laxfiske, men den är även givande för dig som planerar din första tur till Norge, då den är inspelad vid Stjördalsälven.

Rektor för laxfiskeskolan är den karismatiske Jan Daugaard och har så varit i snart 20 års tid. Från morgon till kväll följer han sina elever och inte sällan ackompanjeras hans instruktioner av ett lika hjärtligt som omisskännligt skratt, som ekar genom älvdalen.

Innan eleverna är redo för att kliva ner i Stjördalsälvens kristallklara vatten får de sig en ordentlig teorilektion, omfattandes alltifrån knutknytande till grundläggande   laxfisketeknik. Väl i vattnet tar kastövningarna vid och eleverna får bland annat en utförlig lektion i speykast med tvåhandsspö. Konsten att "läsa" vatten, välja fluga och hur flugan ska fiskas i olika typer av strömmar är andra viktiga moment som noggrant gås igenom.

Filmen är inspelad vid en sommarlåg Stjördalsälv och bjuder på flera underhållande laxfighter, mestadels på enhandsspö. Inte sällan är det rektor själv som håller i spöet, skrockandes i takt med slirbromsens sköna sång. Gammal är äldst heter det som bekant.  

/Johan Häkkinen, januari 2008

Utgiven av Förlaget Salar och Wide Open Outdoor Film

Speltid: 60 minuter

ca-pris: 180kr

[upp]