upp

Flugfiskeströmmar av Lars-Åke Olsson

Kastkanoner i det allra senaste kompositmaterialet och put and take-vatten med fenskadade regnbågar utövar ingen större lockelse på Lars-Åke Olsson. Nej, för L-Å är det splitcane, silkelinor och vild fisk i vackra miljöer som gäller och helst ska de vara så svårfångade, att de nästan är omöjliga att överlista. Då är flugfisket som bäst, eller crème de la crème som han uttrycker det.

Henry´s Fork i Nordamerika klassas av många som världens svåraste flugfiskeström och lockar flugfiskare från hela världen, L-Å inräknad. Det kristallklara vattnet och rika insektslivet gör fisken mycket nogräknad och att överlista någon av de vilda regnbågarna är en utmaning som L-Å mer än gärna tar sig an. Han åker ofta hit, han bor ju trots allt i bara på ett ”stenkasts avstånd”, i Montana, under vinterhalvåret. Sommarhalvåret tillbringar han i Sverige, fiskandes i lapplandsfjällen. En och annan avstickare till kalkströmmarna i England hinner han också med. Frugan gör honom ofta sällskap ut till vattnet, eller är det kanske tvärtom!? Mycket fiske blir det hursomhelst.

Trots att jag själv sedan länge nästan helt lagt flugfisket efter annat än lax och havsöring på hyllan, tycker jag det är mycket trevligt att följa författaren på hans hängivna och ”skynda långsamma” väg till fångsten. Medvetenheten om miljöerna och om de historier de ofta har att berätta tycks vara lika viktiga som själva fisket, minst. Funderingarna om och kring fisket är många och omfattar allt ifrån historiska vingslag till entomologiska utläggningar, där de sistnämnda ofta påkallas av någon extra svåröverlistad fisk. Crème de la crème, som sagt var.

 

/Johan Häkkinen, december 2007

Sidantal: 160 (175*245mm). Utgiven av Bokförlaget Settern AB (2007).

Pris: 229 kr (medlemspris i Bokförlaget Settern AB:s bokklubb Jakt & Fiske). För eventuellt senare upplagor och dagsfärska priser, hänvisas till källan. 

[upp]